Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonbouw.be Online info over betonbouw en andere betonwerken.
Vergelijk 100+ erkende aannemers online!
header image
Betonbouw.be

Betonblokken: info & soorten

Op zoek naar een geschikt materiaal voor dragend of niet-dragend metselwerk? Dan zijn betonblokken zeker en vast het overwegen waard. Dankzij hun grote draagkracht zijn ze perfect voor het construeren van bijvoorbeeld kelders, binnenmuren en funderingen. Ontdek alle mogelijkheden in dit artikel.

Betonblokken laten plaatsen door een erkend specialist? Ontvang gratis offertes.

 

Eigenschappen & toepassingen betonblokken

Betonblokken zijn uiterst vormvaste, sterke en duurzame elementen die voor verschillende toepassingen ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan funderingen, keldermuren, industriebouw, stallenbouw, bouw van openbare gebouwen, enzovoort. De blokken hebben een pure structuur waardoor ze, indien zichtbaar, mooier ogen dan gladde gebakken stenen. Een gladde of lichtkorrelige structuur is overigens mogelijk. Bovendien zijn betonblokken ook goedkoper (gemiddeld 1 à 2 euro per stuk) en drukvaster dan bakstenen of snelbouwstenen.

Mooi meegenomen is dat de blokken in alle kleuren verkrijgbaar zijn op aanvraag. Standaardkleuren zijn donkergrijs, beige en industrieel wit. Verder zijn betonstenen brandveilig en perfect te overschilderen.

 

Verschillende soorten blokken van beton

1. Betonblokken voor niet-zichtbaar metselwerk

Deze traditionele blokken van beton worden vooral toegepast voor het bouwen van funderingen en kelders. Dit heeft te maken met het feit dat de blokken grote drukkrachten aankunnen. Deze soort is goedkoper dan blokken voor zichtbaar metselwerk, hoewel prijzen ook sterk kunnen variëren. Het keuzeaanbod is immers groot. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale blokken met een hoge brandwerendheid of met een isolerend karakter (thermisch of akoestisch).

 

2. Betonblokken voor de zichtbaar metselwerk/gevel

Wat betreft zichtbaar metselwerk, worden betonblokken vooral gehanteerd voor binnenmetselwerk. De blokken zijn daarom ook in kleine formaten beschikbaar en kunnen zelfs onafgewerkt gebruikt worden. Ook voor de buitengevel zijn er weliswaar heel wat mogelijkheden op architectonisch vlak. Naast de keuze voor verschillende kleuren en afmetingen, kunnen ook minerale grondstoffen worden toegevoegd om een prachtig glinsterend effect te bekomen bij zonneschijn. Een gevel met betonblokken ziet er erg strak en modern uit. Belangrijk is wel dat de blokken goed gemengd worden om voldoende kleurschakeringen te bekomen.

 

3. Betonblokken met geëxpandeerde kleikorrels (argex beton)

Tot slot zijn er nog betonnen blokken die geëxpandeerde kleikorrels bevatten. Deze blokken zijn ook wel gekend als ‘argexblokken’ en geven de steen een open structuur met goede isolerende eigenschappen. Dit type betonblok is dan ook de beste keuze wanneer je zowel thermische als akoestische isolatie wil. Betonblokken met argexkorrels worden doorgaans gebruikt voor zichtbaar binnenmetselwerk dat achteraf bepleisterd wordt.

 

Voorkom krimp- en uitzetspanningen!
Het is belangrijk om het metselwerk om de zes meter te voorzien van uitzetvoegen (dilatatievoegen) om krimpspanningen of uitzetspanningen tegen te houden. Uitzetvoegen zijn verticale voegen die opgevuld worden met een flexibel soort materiaal.

 

betonblokken

 

Uitvoering: holle of volle betonblokken

Betonnen blokken zijn in zowel holle als volle varianten verkrijgbaar. De holle betonblokken zijn iets lichter en goedkoper, maar hebben desondanks een even hoge druksterkte. Bovendien zijn ze eenvoudiger in gebruik en montage (met mortel of lijm). Daarnaast hebben ze een relatief goede isolatiewaarde en de structuur laat het toe om eenvoudig sleuven in de blokken te frezen. Zo kan je er goed leidingen in onderbrengen.

Heb je blokken nodig voor zware belasting? Dan kun je beter opteren voor de volle varianten. Let wel: er bestaan soms grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende soorten betonstenen. Blokken met een BENOR-certificaat garanderen kwaliteit.

 

Wil je betonblokken laten plaatsen voor jouw bouwproject? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen in jouw regio. Zo kun je eenvoudig prijzen vergelijken!

 

Offertes voor betonwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen