Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonbouw.be Online info over betonbouw en andere betonwerken.
Vergelijk 100+ erkende aannemers online!
header image
Betonbouw.be

Keerwanden van beton: toepassingen & prijzen

Heb je last van hoogteverschillen in de tuin of tussen twee percelen? Een betonnen keerwand is dan de ideale oplossing: deze zal water en grond tegenhouden (bijvoorbeeld bij felle regen). Keerwanden zijn echter breed inzetbaar als scheidingsmuur. In dit artikel ontdek je meer over de mogelijkheden, toepassingen en prijzen van betonnen keerwanden.

Keerwanden plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via onze online offertedienst. 

 

keermuur Wat zijn keerwanden precies?

Keerwanden zijn harde, meestal betonnen muurelementen die dienst kunnen doen als grond- of waterkering. Dankzij hun hoge gewicht, vochtvrije eigenschappen en brede steunvoet functioneren ze als stabiele barrière tussen twee aanpalende oppervlakken met een hoogteverschil.

De keermuren kunnen een U-vorm, L-vorm of T-vorm hebben en worden in een rij naast elkaar geplaatst, zodat ze één grote muur vormen. Betonnen keerwanden bestaan uit gewapend beton en hebben een industrieel gladde afwerking. Verder zijn ze in verschillende hoogtes verkrijgbaar (van 50 cm tot 350 cm). Voor de hoeken zijn speciale hoekstukken beschikbaar.

En dat is nog niet alles: betonnen keermuren zijn vrij goedkoop en vlot te plaatsen. Het zijn duurzame elementen met veel toepassingsmogelijkheden.

De hellingsgraad waarop keermuren komen, mag maximum 35° bedragen. Verder zijn de prefab betonelementen in staat om tot ongeveer 1000 kg per vierkante meter overlast te weerstaan. Kies je voor betonelementen op maat, dan is grotere belasting zelfs mogelijk.

 

Voor welke toepassingen worden keerwanden gebruikt?

Naast het opvangen van niveauverschillen, hebben keermuren nog diverse andere toepassingen. Zo zijn keermuren bijvoorbeeld ook zeer nuttig om op een snelle manier grote silo’s en opslagplaatsen te realiseren voor goederen. Daarnaast zijn ook volgende toepassingen mogelijk:

 • Versteviging van taluds
 • Industriële afsluitingen
 • Tuinaanleg
 • Geluidscherm
 • Kademuren (voor laden & lossen)
 • Versterking van oevers
 • Aanleg van zwembaden en (zwem)vijvers

 

keerwanden

 

Keerwanden plaatsen in de tuin

Betonnen keerwanden zijn niet per definitie lomp en onesthetisch. Zeker in een tuin kunnen deze betonnen L elementen een echte meerwaarde betekenen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een gekleurde betonnen keermuur creëer je een heuse blikvanger. Je kan er eventueel ook voor opteren om de wanden te laten begroeien met klimplanten of ze zelfs te bekleden met steenstrips of natuursteen. De creatieve mogelijkheden zijn dus groot!

Indien je een erg heuvelige tuin hebt, kun je met behulp van de keermuren als het ware afzonderlijke plateaus vormen met elk hun eigen inrichting. Zo hoef je niet heel de tuin uit te graven.

Wat de plaatsing betreft: de betonelementen worden doorgaans in de grond ingegraven. De betonnen L elementen zijn voorzien van een tand-groefverbinding om de plaatsing te vergemakkelijken. Eerst wordt de diepe groef in de grond gevuld met een laagje gestabiliseerd zand (of droog beton), waarop de keerwanden dan geplaatst worden.

Daarna vult men de sleuf verder op met stabilisé, en na enkele dagen uitharden kan je deze bedekken met aarde. Alles moet natuurlijk wel mooi waterpas gebeuren. Zorg ook wel voor een goede afvoer van regenwater; anders zou het water zich langs één kant van de wand verzamelen.

 

Hoeveel betalen voor keerwanden beton?

De prijs van betonnen keerwanden hangt in de eerste plaats af van de gekozen vorm en afmetingen. Voor een keerwand van 1 meter hoog en 1 meter lang betaal je gemiddeld 60 à 70 euro. Een betonnen L-vorm van 2 meter lang en 2 meter hoog kost daarentegen 210 à 220 euro. Maatwerk is ook steeds mogelijk in plaats van prefab keerwanden, al zal dit je wel meer kosten. Houd er eveneens rekening mee dat de vermelde prijzen slechts richtprijzen zijn. De prijzen van een keermuur in beton kunnen immers sterk variëren van fabrikant tot fabrikant.

Wil je keerwanden laten plaatsen voor jouw specifiek project? Via de online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende professionals in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen op maat vergelijken.

 

Offertes voor betonwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen