Nadelen van betonbouw
Betonwoningen zijn sterk, veilig, energiezuinig en bieden veel wooncomfort. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan het bouwen met beton. In dit artikel krijg je een overzicht van de nadelen van betonbouw.
5 nadelen van betonbouw woningen
Wanneer je een woning bouwt op basis van beton, moet je een aantal dingen in het achterhoofd houden. Vooraleer een beslissing te maken is het belangrijk dat je zowel de positieve als negatieve eigenschappen afweegt. Éen van de voordelen van betonbouw is energiezuinigheid. Daar tegenover staat dat de kwaliteit van de betonelementen uniform moet zijn om koudebruggen te vermijden. Lees zoveel mogelijk informatie over betonbouw om een weloverwogen keuze te maken.
Interesse in betonbouw en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en project? Vraag vrijblijvend offertes aan bij specialisten in betonwerken via de offertepagina.
1. Beperkte architecturale mogelijkheden
De architecturale mogelijkheden bij betonbouw zijn wat beperkter dan bij het gebruik van meer traditionele bouwmaterialen. Beton is vrij duur en om kosten te besparen gebruikt men een beperkt aantal gestandaardiseerde mallen waarmee men vervolgens een groot aantal betonelementen kan produceren. Ronde of gebogen vormen kunnen wel gemaakt worden maar de productie ervan is erg kostbaar omdat er aangepaste mallen nodig zijn. Betonbouw leent zich om deze reden vooral voor moderne architectuur.
2. Aanpassingen achteraf zijn lastig
Door de grote sterkte en hardheid van het beton zijn aanpassingen, zoals het bijplaatsen van een inbouwdoos voor elektra nagenoeg onmogelijk. In de ontwerpfase moet er dan ook goed nagedacht worden over de sparingen en doorvoeren ten behoeve van leidingen. Datzelfde geldt ook voor de positie van ramen, deuren en doorvoeren voor de ventilatie. Een raam bijplaatsen of verplaatsen is achteraf niet mogelijk (of erg kostbaar).
3. Kwaliteit van het beton is cruciaal
Bij betonbouw is het erg belangrijk dat de kwaliteit van alle gebruikte betonelementen uniform is. Bij imperfecties in het beton kunnen er zich anders koude plekken in wanden gaan voordoen met mogelijk vochtproblemen tot gevolg. Aan de kwaliteit en samenstelling van het beton moeten dus hoge eisen worden gesteld.
4. Risico op beschadiging prefab gevelelementen
Aangezien kozijnen, deuren en beglazing bij prefab betonbouw reeds in het begin van het bouwproces geïntegreerd zijn, neemt de kans op beschadiging hiervan tijdens de resterende duur van de bouw toe. Een goede afdekking van de materialen is dus erg belangrijk.
5. Boren in beton beperkt mogelijk
Boren in beton is niet alleen lastig door de bewapening in het beton maar ook het ingestorte leidingwerk kan geraakt worden. De plaatsen waar je kunt boren zijn dan ook beperkt. Wil je gaan boren in het beton dan kun je dus het beste een bouwtekening raadplegen.