Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonbouw.be Online info over betonbouw en andere betonwerken.
Vergelijk 100+ erkende aannemers online!
header image
Betonbouw.be

Prefab betontrap

Prefab betontrappen worden volledig geprefabriceerd in de fabriek alvorens ze op locatie geplaatst worden. Door de vele voordelen die ze bieden, winnen ze steeds meer aan populariteit. Een prefab betonnen trap is snel geplaatst, kan je na plaatsing onmiddellijk betreden, is van hoge kwaliteit dankzij de fabriekscontrole, … Lees hier alles over de mogelijkheden en prijzen van een prefab betontrap.

Ga snel naar: ToepassingenPrijsEigenschappenUitvoeringenAfwerking

 

Wat is een prefab betonnen trap?

Een betonnen trap kan je op 2 manieren laten maken: prefab of je kan hem ter plaatse laten storten. Eigenlijk is de productiemethode hetzelfde. In beide gevallen maken ze gebruik van een bekisting waarin het beton gestort wordt. Eens het beton is uitgehard, wordt de bekisting verwijderd.

Waar zit het verschil?

Laat je de betontrap ter plaatse storten, dan gieten ze het beton op locatie/op de werf in de bekisting. Prefab trappen in beton maken ze op voorhand volledig in de fabriek, waarna ze afgewerkt, in één geheel op locatie geplaatst worden.

 

Toepassingen

Een prefab beton trap kan zowel bij renovatie als nieuwbouw.

Ze worden vooral geplaatst in grote bouwprojecten waar meerdere identieke trappen nodig zijn. Denk maar aan ziekenhuizen, scholen, appartementsgebouwen, … Als je meerdere identieke trappen nodig hebt is het namelijk financieel voordeliger om ze in ‘massa’ te laten maken in de fabriek zelf. Daar hebben ze de plaats en voldoende mallen om alles snel en mooi uit te voeren.

Een prefab betontrap kan je ook in jouw woning laten plaatsen. Omdat het daarbij om een project op kleine schaal gaat, zal de gemiddelde prijs hoger zijn dan bij een grote productie. Tip: Blijf binnen de standaardafmetingen en kies een eenvoudig trapmodel (bvb. een betonnen steektrap). Zodra er speciale afmetingen en vormen bij komen kijken, loopt het prijskaartje snel op. Je kiest dan beter voor een ter plaatse gegoten betontrap.

Let op: een prefab betonnen trap kan enkel geplaatst worden in de ruwbouwfase met behulp van een kraan. Er mag dus geen dak aanwezig zijn.

 

Tip: vraag raad aan een vakman. Deze kan je met zijn kennis en ervaring perfect adviseren over het type betontrap het meest geschikt is voor jouw wensen en mogelijkheden. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende specialisten in betonwerken via de offertepagina.

 

prefab betonnen trap

 

Prefab betonnen trap prijzen

De prijs van prefab trappen in beton is vooral afhankelijk van de grootte van de trap (aantal treden) en het model. In onderstaande tabel maken we de vergelijking tussen een prefab model en een betontrap die ter plaatse gegoten wordt:

 

Vorm betontrapTer plaatse gegoten betontrapPrefab betontrap
Rechte betontrap (± 16 treden)± 1.250± 1.400
Betontrap met 1 draai (± 16 treden)± 1.650± 2.000
Benieuwd naar de prijs van een betontrap (prefab of ter plaatse gegoten) op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Voor kleine projecten, zoals beschreven in de tabel, is het dus goedkoper om de betontrap ter plaatse te laten storten. Gaat het om een groter project waarbij je bijvoorbeeld meerdere dezelfde trappen nodig hebt, dan is een prefab beton trap goedkoper. Kies je voor een prefab model, hou dan wel rekening met extra vervoerskosten.

Belangrijk is dat je een goede afweging maakt tussen de prijs en eigenschappen van beide types betontrappen. Een prefab model biedt bijvoorbeeld enkele interessante voordelen (zie hieronder).

 

Eigenschappen prefab betontrap

Twijfel je over welk type betontrap je wil plaatsen. Weet dan dat prefab trappen in beton enkele interessante voordelen te bieden hebben t.o.v. ter plaatse gegoten modellen.

 • Betere kwaliteit: de betontrap wordt in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt. Daardoor zijn weersinvloeden en andere externe factoren uitgesloten en kan het drogingsproces optimaal gebeuren.
 • Snelle methode: op de werf verlies je geen tijd met het maken van de bekisting, het gieten van het beton en het ontkisten. Zodra de prefab betontrap in de fabriek is afgewerkt kan hij makkelijk en snel op locatie geplaatst worden.
 • Direct beloopbaar: de trap wordt afgewerkt geplaatst. Je moet dus niet wachten tot het beton is uitgehard en de bekisting verwijderd is om de trap te belopen.
 • Grote productie is mogelijk: prefab betontrappen zijn vooral interessant voor grote bouwprojecten waarbij meerdere identieke trappen nodig zijn.

De nadelen zijn de extra transportkosten en de hoge prijs bij kleine projecten. Om prefab betontrappen op hun plaats te zetten is ook steeds een hijstoestel nodig. Het is dus belangrijk dat de locatie dat toelaat.

 

prefab betontrap

 

Mogelijke uitvoeringen

Als steektrap, bordestrap (2 steektrappen verbonden via een platform), wenteltrap, draaitrap, zwevende trap, … Een prefab beton trap is mogelijk in verschillende modellen. Dit type trap kan bovendien geplaatst worden als open, half-ingesloten of ingesloten trap.

Ook wat betreft de vorm van de betontrap zijn er verschillende mogelijkheden. Kies je voor een traditioneel neusprofiel, waarbij de stootborden loodrecht op de treden staan? Of ga je voor een Z-trap? Daarbij staan de stootborden schuin omdat ze het achterste deel van de ene trede verbinden met het overlappende deel van de trede erboven. Er is dus geen overhangende trapneus, wat een Z-trap erg veilig maakt.

 

Afwerking van een prefab beton trap

Prefab betonnen trappen worden standaard uitgevoerd in grijs glad beton. Voor een meerprijs kan je natuurlijk ook kiezen voor een afwerking in beige, wit, antraciet of een andere kleur.

Een prefab betontrap leent zich ook uitstekend tot polieren. Het polieren kan dan onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek gebeuren, waardoor de trap mooier afgewerkt kan worden dan op locatie.

 

» Afwerking met andere materialen

Wil je liever niet het uitzicht van beton, dan kan je de betontrap ook laten afwerken in een ander materiaal zoals hout of natuursteen.

 • Hout: hoewel je ook de volledige trap in hout kan bekleden, kan je een unieke look creëren door enkel de treden met hout te bekleden.
 • Natuursteen: dit is interessant als je beperkt bent in budget. Het is een stuk goedkoper om een betontrap af te werken met natuursteen dan een volledig natuurstenen trap te plaatsen.

 

» Antislip eigenschappen

In particuliere woningen wordt het om esthetische redenen meestal niet gedaan. In bedrijven en openbare gebouwen wordt een prefab beton trap vaak wél voorzien van een antislip trapneus. Dat kan op verschillende manieren:

 • Afwerking met structuurmatten: bij de productie van de betontrap plaatsen ze structuurmatten op het betonoppervlak. Als de matten worden weggenomen blijft er een afdruk achter in het beton waardoor je minder makkelijk kan uitglijden.
 • Betontrap zandstralen: door de volledige trede of enkel de trapneus te zandstralen ontstaat er een antisliplaag.
 • Betontrap uitwassen: na het storten van het beton wordt een oppervlaktevertrager aangebracht waardoor de toplaag niet uithardt. Vervolgens spoelen ze een dun laagje van de toplaag weg met een hogedrukreiniger zodat de steentjes in het beton zichtbaar en voelbaar worden. Door dit speciale productieproces heeft een uitgewassen betontrap een ruw oppervlak met antislip eigenschappen.
 • Anti-slip profielen toevoegen: in de trapneus kunnen ze tijdens de productie antislip profielen uit aluminium, inox, rubber, … voorzien.

 

TIP: Vergelijk offertes van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, methodes, adviezen, … vergelijken. Zo kies je het voorstel dat het best past bij jouw specifieke wensen en mogelijkheden.

 

Offertes voor betonwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen