Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonbouw.be Online info over betonbouw en andere betonwerken.
Vergelijk 100+ erkende aannemers online!
header image
Betonbouw.be

Septische put in beton

Een septische put verzamelt het afvalwater van je huis. Een exemplaar in beton is enkel geschikt voor de verwerking van het ‘zwarte’ afvalwater afkomstig van het toilet. Betonnen septische putten zijn goedkoper dan de kunststof varianten maar zijn wel een stuk zwaarder, wat zowel voor- als nadelen heeft. Meer over onder meer de werking, eigenschappen en plaatsing van een septische in beton lees je hier.

 

Werking betonnen septische put

In een septische tank kunnen 2 soorten afvalwaters terechtkomen. Zwart afvalwater, dat is het water van het toilet, en grijs afvalwater, dat is het huishoudelijke afvalwater. Een betonnen septische put is enkel bedoeld voor de verwerking van het zwarte afvalwater afkomstig van toiletten, ook wel fecaal afvalwater genoemd.

Onafhankelijk van het soort afvalwater dat erin terechtkomt, heeft een septische put steeds hetzelfde doel. Namelijk de vaste onzuiverheden uit het afvalwater filteren alvorens het in de riolering terecht komt. Dat hele verwerkingsproces wordt septische gisting genoemd.

Op een septische put in beton mag in geen geval regenwater of ander afvalwater dan zwart afvalwater worden aangesloten om zo de goede werking van de bacteriën te bewaren.

 

Kiezen voor een septische put in beton of kunststof

Septische putten zijn beschikbaar in beton of kunststof. Beide materialen verschillen op vlak van gewicht, het soort afvalwater waarvoor ze geschikt zijn en kostprijs. We maken de vergelijking:

 

1. Volgens gewicht

Een betonnen septische put is veel zwaarder dan een variant in kunststof. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het nadeel? Een kunststof exemplaar kan je makkelijk zelf opnemen en in de grond plaatsen. Bij een betonnen septische put is vaak een kraan nodig om de tank op de juiste plaats te krijgen. Dat heeft vanzelfsprekend een invloed op de plaatsingskosten. De prijs van betonnen septische putten is wel lager dan die van de kunststof variant, wat de hogere plaatsingskosten zeker compenseert.

Het grote gewicht is een groot voordeel zodra de tank in de grond zit. Bij hoog grondwater zal een tank in beton niet van plaats verschuiven of beginnen drijven. Een tank in kunststof wel waardoor deze in gebieden met hoog grondwater verzwaard zal moeten worden.

Winnaar: Septische put in beton

 

2. Volgens functie

Een septische put in beton is enkel geschikt voor de verwerking van zwart afvalwater van het toilet. Grijs afvalwater, dat is het afvalwater afkomstig van de douche, wasmachine, het bad, …, kan je er best niet op aansluiten. Indien dat wel gebeurt kan sulfaatvorming optreden, wat de goede werking van de bacteriën in de tank kan verstoren en dus kan leiden tot verstopping.

In een septische put uit kunststof zit geen cement verwerkt, waardoor deze niet gevoelig is voor sulfaatvorming. Dat maakt het geschikt voor zowel zwart als grijs afvalwater.

Winnaar: Septische put in kunstof (als je er ook grijs water op wil aansluiten)

 

3. Volgens kostprijs

De prijs van een septische put is hoofdzakelijk afhankelijk van het volume en gekozen materiaal. Een betonnen septische put is goedkoper dan een septische put in kunststof. Enkele richtprijzen:

 • Septische put beton – 1500 liter: ± €200
 • Septische put kunststof – 1500 liter: ± €350
 • Septische put beton – 3000 liter: ± €250
 • Septische put kunststof – 3000 liter: ± €800

Hou er rekening mee dat de plaatsing van een septische tank ook kosten met zich meebrengt. Een septische put in beton is goedkoper dan een variant in kunststof, maar gaat wel gepaard met hogere plaatsingskosten. Dat komt omdat, gezien het grote gewicht, vaak een kraan nodig is. De lagere kostprijs kan de hogere plaatsingskosten natuurlijk wel compenseren. Vrijblijvend offertes aanvragen voor de plaatsing van een septische put in kunststof of beton kan via het offerteformulier.

Winnaar: Septische put in beton

 

septische put beton

 

 

Plaatsing septische put beton

We haalden het al aan. Gezien het grote gewicht van een betonnen septische put is vaak een kraan nodig om de tank op de juiste plaats te krijgen. Betonnen tanks zijn daarom meestal voorzien van hijslussen in de kuip. De hijslussen bevinden zich niet in het bovendek om te voorkomen dat het beschadigd raakt bij het hijswerk.

Hou bij de plaatsing ook rekening met de aanbevolen volumes o.b.v. het aantal aangesloten mensen (IE) op de septische put en het soort afvalwater waarvoor deze bedoeld is. Voor een septische put die enkel zwart afvalwater verwerkt geldt een minimum inhoud van 2000 liter. Voor elke extra persoon (t.e.m. 10 personen) moet 300 liter extra inhoud voorzien worden. Vanaf 11 personen moet 225 liter extra inhoud per persoon voorzien worden.

Septische putten in beton zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten, afhankelijk van de benodigde inhoud. Hieronder een overzicht:

 

InhoudGebruikers (IE)HoogteDiameterGewicht
1.500 liter
4 IE1,30 m1,55 m1.440 kg
2.000 liter6 IE1,50 m1,55 m1.640 kg
3.000 liter10 IE1,60 m1,70 m1.990 kg
5.000 liter15 IE1,75 m 2,10 m3.200 kg
7.000 liter25 IE2 m 2,35 m4.600 kg

 

Wat met het onderhoud?

Er zijn verschillende aspecten die de goede werking van de bacteriën in een septische put kunnen verstoren. Daardoor is de kans op verstopping groter en zal een lediging sneller nodig zijn. Om een goede werking van je betonnen septische put te garanderen hou je best rekening met volgende zaken:

 • Vermijd dat verf, oliën, vetten, … in de afvoer komen.
 • Vermijd het doorspoelen van moeilijk afbreekbare producten zoals maandverbanden, vochtige doekjes, …
 • Vermijd te veel reinigingsmiddelen en kies voor biologisch afbreekbare producten.
 • Hou rekening met de aanbevolen volumes en voorzie een septische put waarvan de inhoud aangepast is aan het aantal inwoners.

 

Betonnen septische put ledigen

Op een septische put in beton is geen grijs afvalwater aangesloten waardoor de kans op verstopping kleiner is. Dat komt omdat haren, etensresten, …, die de werking van de bacteriën in de tank nefast beïnvloeden, er niet in terecht komen.

Hoe dan ook zullen de bacteriën na verloop van tijd niet meer alles kunnen afbreken waardoor een lediging van de septische put toch nodig is. Daarvoor betaal je tussen de €100 en €300, afhankelijk van de grootte en bereikbaarheid van de tank.

Hoe vaak een lediging moet gebeuren is vooral afhankelijk van de inhoud van de put en het aantal aangesloten personen:

 

Verwachte ruimfrequentie: Om de X-aantal jaar
Aantal gebruikers (IE)
Inhoud septische put 12468
3500 m311521<1
4000 m3126321
5000 m3168321
6000 m3199432

 

Offertes voor een septische put ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van correcte plaatsing van de septische put. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen