Prefab woning beton
Hoewel prefab woningen voornamelijk uit hout worden gemaakt, zijn ook prefab woningen uit beton aan een opmars bezig. Betonbouw betekent dat de ruwbouw volledig uit beton bestaat. Bij de prefab variant gebeurt het gieten van het beton op voorhand in de fabriek. Alles over de eigenschappen en mogelijkheden ontdek je in dit artikel.
Wat is een prefab woning in beton?
Bij betonbouw bestaat de ruwbouw uit beton. Het gieten van beton kan via bekisting op de bouwplaats zelf of kan op voorhand gebeuren in de fabriek. In dat laatste geval spreekt men van prefab betonbouw.
Het zijn in feite kant- en klare bouwelementen / muren die reeds voorzien zijn van kozijnen, leidingen, isolatiemateriaal en gevelafwerking. Ze bestaan volledig uit beton dat onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek wordt gegoten. De elementen worden dan op de bouwplaats aangevoerd, waar ze door middel van speciale verbindingen aan elkaar worden gekoppeld.
Prijs prefab betonbouw
Aangezien er veel factoren van invloed zijn, is het moeilijk om op voorhand een indicatie te geven van de prijs van prefab betonbouw. Zo zullen onder meer de oppervlakte, gekozen afwerking, het ontwerp van de woning, … een invloed hebben op de totale kostprijs.
Benieuwd naar een prijs voor een prefab woning in beton op maat van je eigen wensen en specificaties?
✓
Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij specialisten in betonwerken uit jouw regio.
Voordelen prefab woning beton vs. gestort beton
Prefab beton wint terrein ten opzichte van beton dat op locatie wordt gestort. Een overzicht van de voordelen van prefab betonbouw:
- Korte bouwtijd: Het bekisten en uitharden van het beton gebeurt in de fabriek waardoor een zeer nauwkeurige planning mogelijk is. Na zo’n 7 weken is de woning lucht- en waterdicht. Alles wordt bovendien kant-en-klaar op de bouwplaats geleverd.
- Goedkope bouwmethode: Met prefab betonbouw kies je voor een goedkope bouwmethode. Belangrijk is wel om alles goed op voorhand te plannen. Zo moet je vooraf weten waar de stopcontacten, leidingen, … moeten komen.
- Hoge kwaliteit beton: Het beton wordt in de fabriek onder ideale omstandigheden in mallen gegoten. Weersinvloeden zijn dan ook uitgesloten waardoor het drogingsproces optimaal kan plaatsvinden. Dat komt de kwaliteit van het beton zeker ten goede. Beton zorgt dan ook voor een stevige, stabiele én duurzame constructie.
- Milieuaspecten: De mallen die nodig zijn voor de productie van prefab panelen kunnen worden hergebruikt. Ook het betonafval kan direct worden hergebruikt voor de productie van nieuw beton.
- Integratie van bouwdelen: Bouwdelen zoals isolatiemateriaal, kozijnen en gevelafwerking kunnen in de fabriek (onder ideale omstandigheden) reeds geïntegreerd worden.
- Slankere constructies mogelijk: Slanke betonconstructies zijn mogelijk omdat de wapening reeds in de fabriek voorgespannen kan worden.
- Vele afwerkingsmogelijkheden: Wat betreft het ontwerp van de woning bieden de zelfdragende bouwelementen heel wat mogelijkheden op vlak van overspanningen. Ook wat betreft de afwerking zijn er heel wat mogelijkheden, zowel binnen als buiten (zie verder in dit artikel).
- Strakke uitstraling: Met betonbouw kies je voor een strakke, moderne en industriële look van je woning.
- Energiebesparend: De thermische inertie die beton met zich meebrengt, zorgt voor een gelijke en constante spreiding van de warmte of koude die de wanden hebben opgenomen. Er is ook een hoog isolatieniveau en goede luchtdichtheid. Ook van koudebruggen is geen sprake. Lees hier meer over het energiezuinig karakter van betonbouw.
Nadelen van een prefab woning in beton
Zoals iedere bouwmethode kent ook prefab betonbouw een aantal nadelen:
- Aanpassingen achteraf zijn lastig: Het succesvol bouwen van een prefab betonwoning staat of valt met een nauwkeurige planning. Wanneer de panelen eenmaal zijn gefabriceerd (inclusief leidingwerk, kozijnen, deuren) kan je dat later niet meer aanpassen. Even een leiding wegwerken in de muur is dus niet mogelijk, tenzij het om een binnenmuur gaat. Deze kunnen namelijk van een ander soort beton worden gemaakt waarbij het frezen van een sleuf of het maken van een andere aanpassing wel mogelijk is.
- Vervoer van prefab bouwelementen is kostbaar: De grote prefab panelen moeten natuurlijk ook vanuit de fabriek over de openbare weg naar de bouwlocatie worden getransporteerd. Daar gaan echter hoge transportkosten mee gepaard. Op de bouwlocatie moet bovendien een grote bouwkraan komen die de panelen op zijn plaats hijst. Dat vraagt voldoende ruimte.
- Industriële look: Wat voor sommigen een troef is, kan voor anderen net een nadeel zijn. Met betonbouw creëer je een industriële look. Het leent zich minder tot klassieke architectuur.
Uitzicht van betonbouw en prefab
In principe is er geen verschil in uitzicht tussen prefab beton en gestort beton. Ze bestaan uit hetzelfde materiaal en hebben dezelfde afwerkingsmogelijkheden. Vrijwel alle soorten afwerkingen zijn mogelijk, zowel voor de gevel als voor de binnenmuren.
De wanden en plafonds bij een betonbouw hebben een gladde afwerking. Velen kiezen er dan ook voor om het beton binnenshuis onafgewerkt te laten omdat dit een moderne en strakke look aan het interieur geeft. Wil je liever schilderen of behangen? Dat kan onmiddellijk aangezien je niet eerst een laag bepleistering moet aanbrengen.
Ook wat betreft de afwerking van de buitengevel zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om het betonnen karakter van de woning zichtbaar te houden. Het beton kan dan op verschillende manieren worden afgewerkt: onbewerkt, gezandstraald, gepolijst, uitgewassen. Verder is het ook mogelijk om de gevel af te werken met bijvoorbeeld hout, bepleistering, natuursteen, …
Combinatie betonbouw en prefab
Bij betonbouw hoef je niet per se gebruik te maken van prefab panelen of gestort beton. Je kan ook kiezen voor zogenaamde stepoc blokken. Dat zijn holle betonblokken die na het metselen volgestort worden met beton. De blokken zélf vormen dan in feite de bekisting.
Deze wat meer traditionele manier van betonbouw is ook goed te combineren met bijvoorbeeld een prefab betonkelder. Het omgekeerde, een kelder van gestort beton met prefab muren, is vanzelfsprekend ook mogelijk.
Waarom betonbouw?
Beton wordt veel toegepast als bouwmateriaal omdat het een sterk en veelzijdig product is. Voor industriële gebouwen wordt betonbouw al langer toegepast, maar het keert nu ook steeds vaker terug als bouwmateriaal voor woonhuizen.
Het grote verschil met metselwerk en bijhorende bakstenen is dat de ruwbouw volledig uit beton bestaat. Door het beton hebben de muren een grote draagkracht waardoor ze in principe dunner kunnen dan bij de traditionele woningbouw.
Andere voordelen zijn de wind- en waterdichtheid en de snelheid waarmee het toegepast kan worden.
Beton zorgt dan wel voor een sterke constructie, het blijft een zwaar materiaal dat een aangepaste fundering vraagt. Een betonkelder als sterke fundering wordt daarom vaak gekozen.
Door te variëren in samenstelling kan men verschillende betonsoorten, afgestemd op specifieke functies maken. Voorbeelden zijn lichtgewicht beton, hoge sterkte beton, vezel versterkt beton of zwaar beton.
TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, methodes, … vergelijken. Zo kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke wensen en situatie.