Betonwoning en energieverbruik
Betonwoningen zijn thermisch goed geïsoleerd. De hoge luchtdichtheid en thermische inertie van beton vormen de de ideale basis voor een passieve woning. Meer info over het energieverbruik van van betonbouw woningen vind je hier.
1) Thermische inertie van beton
Een woning in beton heeft veel voordelen. Een van de voordelen is de thermische inertie van beton. Dat is de capaciteit waarmee een materiaal warmte kan opslaan. Een synoniem hiervoor is warmteopslagcapaciteit. Beton heeft van nature een hoge thermische inertie en kan tot zesmaal meer warmte stockeren dan bijvoorbeeld hout. Wat is nu het voordeel hiervan? In een betonwoning zullen je minder last hebben van temperatuurschommelingen dan in een woning die gebouwd is met traditionele bouwmaterialen.
Zowel in de zomer als in de winter leidt dit tot een verhoging van het wooncomfort. In de winter koelt de woning ’s nachts minder snel af en in de zomer zal de woning overdag niet oververhit raken door de hete zon. Door de stabiele temperatuur in een betonwoning neemt het aantal stookdagen per jaar significant af waardoor je veel energie kunt besparen.
2) Luchtdichtheid
Bij prefab betonwoningen zullen de betonelementen (zoals wanden en de vloer) naadloos op elkaar aansluiten. Hierdoor is een hoge luchtdichtheid mogelijk. Luchtspleten komen bij een juiste constructie niet voor, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Ook ramen en deuren kunnen door een precieze afwerking nauwkeurig luchtdicht geïsoleerd worden. Hierdoor kan een betonwoning relatief eenvoudig voldoen aan de strenge normen van een passief huis.
3) Thermische isolatie
Een betonnen woning kan op verschillende manieren van isolatie worden voorzien. Meestal kiest men voor harde isolatieplaten aan de buitenzijde in combinatie met een bepaald type gevelafwerking. Betonnen sandwichpanelen zijn in de regel voorzien van een laag isolatieschuim. Door de naadloze manier van isoleren, kunnen koudebruggen worden vermeden. Dat is ideaal voor de energieprestatie van de woning.
Interesse in betonbouw en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en project? Vraag vrijblijvend offertes aan bij specialisten in betonwerken via de offertepagina.
Ventilatie in betonbouwwoningen
Door de hoge luchtdichtheid van de woning is het erg belangrijk dat een goed ventilatiesysteem geïntegreerd wordt. Je kiest hiervoor het beste een type D ventilatie met warmterecuperatie. Hiermee kan de meeste energie worden bespaard en blijft de luchtkwaliteit in de woning gewaarborgd. Meer informatie over een ventilatiesysteem D vind je op deze site.
Energiezuinigheid van een betonbouw woning
1) Lage energiebehoefte en hernieuwbare energie
Door de lage energiebehoefte kun je in een betonwoning efficiënt gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en zonnecollectoren voor het verwarmen van het sanitaire water. Op deze manier kun je een groot deel van de energiebehoefte opwekken uit natuurlijke bronnen. Goed voor het milieu dus maar zeker ook voor je eigen portemonnee.
2) Energiebesparing
Bij een passiefhuis bedraagt de jaarlijkse warmtebehoefte minder dan 15 kWh per vierkante meter. Een betonwoning die voorzien is van een zonneboiler en warmtepomp kan hier ruimschoots aan voldoen, mede door de hoge luchtdichtheid en hoge warmteopslagcapaciteit.
Wanneer je alle energiebesparende maatregelen bij elkaar optelt, dan kun je in een betonwoning jaarlijks gemiddeld 65 tot 85% aan energie besparen. (Afhankelijk van de oriëntatie van de woning.) Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen is een betonwoning voor een groot deel energie-autonoom.