Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonbouw.be Online info over betonbouw en andere betonwerken.
Vergelijk 100+ erkende aannemers online!
header image
Betonbouw.be

Betonnen regenput: wetgeving, onderhoud & prijs

Bij nieuwbouwprojecten zijn regenwaterputten verplicht door de overheid. Meestal gaat het dan om een betonnen regenput. Waarom zou je kiezen voor een regenput uit beton in plaats van één uit kunststof? Wat komt er allemaal kijken bij een regenwaterput plaatsen? En wat met de gemiddelde prijs? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voordelen regenput in beton
Prijs betonnen regenput
Vereist volume regenwaterput
Wetgeving rondom regenwaterputten
Onderhoud betonnen regenput
Alternatief: kunststof regenput

Krijg offertes voor je betonnen waterput!

 

 

Waarom kiezen voor een regenput?

Waarom zou je een regenwaterput in jouw tuin zetten? Omdat het in veel gevallen verplicht is natuurlijk, maar er zijn gewoon ook veel voordelen aan verbonden:

 • Bruikbaar water: opgevangen en gefilterd regenwater kan je gebruiken om toiletten door te spoelen, kledij te wassen, je woning of auto schoon te maken, je tuin te sproeien, …
 • Lagere (drink)waterfactuur: dankzij een regenwaterput zal je minder leidingwater gebruiken. Regenwater krijg je tenslotte gratis uit de lucht. Je kan zelfs tot 50% van je totale waterverbruik vervangen met hemelwater.
 • Zachter water: over het algemeen is regenwater zachter dan leidingwater. Daardoor voorkom je kalkaanslag op huishoudelijke toestellen en je leidingen.
 • Minder kans op overstroming: er komt minder water rechtstreeks in het riool terecht. Als je zelf regenwater opvangt zal je rondom je huis minder waterlast hebben en tegelijk het riool minder belasten tijdens hevige regen.

Overtuigd door de voordelen? Bekijk het aanbod en de prijzen van meerdere professionals en laat je regenput installeren door de beste vakspecialist. Kom in contact met experts in jouw buurt!

 

Voordelen van een regenput in beton

Een betonnen regenput kiezen veel mensen voor de stevige aard van het materiaal. Als alternatief kan je kiezen voor de kunststof regenput. Deze is lichter en duurder dan de betonnen variant. Wat zijn de voordelen van een regenput uit beton?

 

 • Goedkoper: betonnen regenwaterputten zijn doorgaans goedkoper dan kunststof regenputten. Tot soms wel dubbel zo goedkoop.
 • Milieuvriendelijk: micro-organismen breken organische stoffen af en zijn dus zeer belangrijk voor proper water. Deze organismen kunnen zich goed op het beton afzetten en blijven dus in deze wand leven.
 • Drukbestendig: een betonnen regenput is zeer zwaar en sterk. Ze heeft daarmee ook minder last van de opwaartse druk van grondwater.
 • Zuurbestendig: beton is in staat om zuur regenwater te neutraliseren. Zuur water kan metalen leidingen aantasten. Het kan ook gevaarlijk zijn voor aangesloten apparatuur. Met als gevolg lekkages, extra onderhoudskosten en verminderde werking van de apparatuur.

Wil je graag een betonnen regenwaterput in jouw tuin? Vertrouw op ervaren experts. Zij begeleiden je bij het hele project. Kom in contact met een betonwerker in jouw buurt via ons offerteformulier!

 

Prijs betonnen regenput

Hoeveel kost een regenput uit beton? De volgende richtprijzen zijn gebaseerd op de kost van de regenput, de verhoging van de put en het deksel. De plaatsing en werkuren zijn variabel per situatie en per aannemer. Daarom zijn ze niet inbegrepen in de prijzen in de onderstaande tabel:

Product Gemiddelde prijs (exclusief btw, transport en plaatsing)
Standaard betonnen waterput 5.000 liter € 900
Standaard betonnen waterput 10.000 liter € 1.400
Waterput met bijhorende opties. € 2.000 - 5.000
Optie filter € 250 - 350
Optie pomp € 550 - 800

Wil je een prijs op maat voor jouw betonnen regenput met plaatsing? Dat kan. Via onze offerteservice krijg je offertes van 2 à 3 betonwerkers in jouw buurt. Zo kan je prijzen en services vergelijken en zo de beste expert aanstellen. Krijg gratis en vrijblijvend meerdere offertes voor jouw regenwaterput!

 

betonnen regenwaterput

 

Vereist volume regenwaterput

Hoe groot je regenput moet zijn, bereken je op basis van de afwaterende oppervlakte. Dit is de som van de verhardingen die niet op natuurlijke wijze afvloeien. Bijvoorbeeld een waterdoorlatende oprit tel je hier dus niet bij op. Deze berekende volumes zijn ook de minimum vereiste volumes die de overheid oplegt:

Afwaterende oppervlakte Volume van je regenwaterput
oppervlak < 80 m²regenwaterput van minstens 5.000 liter
oppervlak van 80 tot 120 m²regenwaterput van minstens 7.500 liter
oppervlak van 120 tot 200 m²regenwaterput van minstens 10.000 liter
oppervlak > 200 m²regenwaterput van 100 liter per m² (of op basis van gebruik)

 

Wetgeving rond regenwaterputten

In België zijn er verplichtingen rond waterputten. Let ook op of je gemeente toevallig geen strengere verplichtingen heeft. Wij sommen de voornaamste regels op:

 • Als je bouwt of verbouwt moet je een regenwaterput zetten. De grootte van je regenput is gebaseerd op bovenstaande tabel.
 • Voor je de waterinstallatie in gebruik neemt, moet de waterleverancier het systeem nakijken. De prijs van de keuring is afhankelijk van je gemeente en waterleverancier (kost ongeveer 130 euro).
 • Je moet het gebruik van regenwater melden aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Hiernaast geven heel wat gemeenten een subsidie voor de installatie van een regenwaterput. Het bedrag en de voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente.

 

Wanneer ben ik verplicht om een regenwaterput te plaatsen?

De overheid maakt een onderscheid tussen een eengezinswoning, meergezinswoningen en andere gebouwen. Dit artikel focust op eengezinswoningen. Sinds oktober 2023 zijn de regels rond waterputten en infiltratiesystemen verstrengd. Over het algemeen is dit de regelgeving sinds oktober 2023:

 • Bij het bouwen of herbouwen van een woning: je moet sowieso een regenwaterput zetten. Het minimale volume is berekend op basis van je afwaterende oppervlakte. Het minimale volume is 5.000 liter.
 • Bij renoveren: enkel bij grondige verbouwingen met werken aan de afval- en regenwatervoorzieningen is een regenput verplicht. Wanneer je bijvoorbeeld je dak vervangt of je gevel isoleert, moet je geen hemelwaterput voorzien.

Ben je verplicht een regenput te zetten of wil je er sowieso eentje laten installeren? Via onze offerteservice kan je de beste professionals in je regio vinden. Vergelijk hun aanbod, service en prijzen om de beste keuze te maken voor je project. Kom in contact met experts in betonnen regenputten!

 

Onderhoud betonnen regenput

Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen. Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar. Laat dit best doen in de lente- of zomermaanden. Als het droog is, moet er ook minder water weggepompt worden. Merk je dat het water een gele of bruine kleur krijgt of het begint te stinken? Dan schakel je best een vakspecialist in om een inspectie te regelen.

Je reiniging laten uitvoeren door een professional kost je gemiddeld 250 euro. Zelf aan deze reiniging beginnen is niet aangeraden. Het is tijdrovend en kan gevaarlijk zijn voor jou en de regenput.

 

betonnen regenput

 

Alternatief: kunststof regenput

Naast een betonnen regenwaterput kan je ook kiezen voor een exemplaar uit kunststof. Over het algemeen doen ze hetzelfde, maar wat zijn de voor- en nadelen van een kunststof regenput?

 

Voordelen:

 • Lichter: omdat kunststof zo weinig weegt, is bij de plaatsing geen kraan nodig. Dit kan handig zijn wanneer je moeilijk toegang hebt tot je tuin.
 • Verschillende vormen: een kunststof regenwaterput kan plat, rechthoekig of cilindervormig zijn.

Nadelen:

 • Duurder: als je op je geld let, is dit alternatief niet voor jou. Een kunststof regenput is al snel dubbel zo duur als een betonnen regenput.
 • Druk van grondwater: ze is minder bestand tegen opwaartse druk van grondwater. Hierdoor moet er altijd een laag grind (kalkzandsteen) boven gelegd worden.

Over het algemeen is deze soort regenput lichter en duurzamer. Daar hangt wel een steviger prijskaartje aan vast. Kies je toch liever voor een stevige regenput uit beton? Vraag hieronder offertes aan voor jouw betonnen regenwaterput:

 

 

Offertes voor betonwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen